To Tae Kwon Do

 

 

 

Στα κορεάτικα, tae (태) σημαίνει "χτύπημα με το πόδι"; kwon (권) σημαίνει "χτύπημα με την γροθιά" και do (도) σημαίνει "τρόπος", "τέχνη" ή "μέθοδος". Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "η τέχνη της κλοτσιάς και της γροθιάς". Προέρχεται από αρχαίες κορεάτικες πολεμικές τέχνες όπως το subak και το taekkyeon με στοιχεία και δάνεια από πολεμικές τέχνες της Ιαπωνίας και της Κίνας.

 

Ο ιδρυτής

Ιδρυτής του Tae Kwon Do είναι ο στρατηγός Choi Hong Hi.

Το 1952, κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Syngman  Rhee έδωσε εντολή στον στρατηγό Choi να δημιουργήσει σχολές πολεμικών (kwan) στον στρατό. Εώς τα μέσα της δεκαετίας του '50, είχαν δημιουργηθεί 9 σχολές. Ο Πρόεδρος Rhee ζήτησε την ενοποίηση όλων των σχολών σε ένα σύστημα και το όνομα "tae kwon do" προτάθηκε από τον στρατηγό Choi και έγινε αποδεκτό στις 11 Απριλίου 1955.

Η Ομοσπονδία Τae Kwon Do της Κορέας (KTA) ιδρύθηκε το 1959. Στις αρχές της δεκαετίας του '60, υπό της οδηγίες του στρατηγού, μια ομάδα από 12 Δάσκαλους του Tae Kwon Do πήγε σε διάφορες χώρες του κόσμου για να διδάξει σε σχολές και σεμινάρια και να προωθήσει την τέχνη παγκοσμίως. Το 2000, στην Ολυμπιάδα του Σίδνευ, μετά από την μεγάλη αφοσίωση και τις προσπάθειες του ιδρυτή, το Taekwondo γίνεται πλέον Ολυμπιακό άθλημα

 

Τα είδη του Taekwondo

Η Διεθνής Ομοσπονδία ITF που αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή πλευρά του αθλήματος  ιδρύθηκε το 1966. Μέχρι το 1973, το Taekwondo ήταν ένα παγκοσμίως. Πολιτικές εξελίξεις όμως στο κράτος της Νότιας Κορέας ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας WTF με έδρα την Σεούλ. Ουσιαστικά όμως διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη δεν υπάρχουν και κάθε χρόνο διοργανώνονται χιλιάδες τουρνουά στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο και από τις δυό Ομοσπονδίες.


 

Oι αρχές του Taekwondo

Οι 5 αρχές του αθλήματος, όπως τις κατέγραψε ο ιδρυτής του μέσα στην Εγκυκλοπαίδεια του Τaekwondo που ο ίδιος έγραψε, είναι οι εξής:

 

   

Ευγένεια ( Ye Ui / 예의 )

Ευγένεια και σεβασμός απέναντι στους άλλους με τρόπους τέτοιους ώστε να τηρείται η παράδοση ανά πάσα στιγμή τόσο εντός, όσο και εκτός του dojang ( 도장 ) ( αίθουσα εκγύμνασης ).

 

Ακεραιότητα ( Yom Chi / 염 치)

Στο τάεκβοντο, ακεραιότητα σημαίνει να μπορεί κανείς να καθορίσει το σωστό και το λάθος και να έχει τη συνείδηση, αν κάνει λάθος, να αισθανθεί ενοχή.

 

Η επιμονή ( In Nae / 인내 )

Για να τελειοποιήσουμε την τεχνική μας, πρέπει να βάλουμε το στόχο μας και ύστερα να επιμένουμε συνεχώς. Δεν πρέπει ποτέ να τo βάζουμε κάτω!

 

Ο αυτοέλεγχος ( Guk Gi / 극기 )

Εξαιρετικά σημαντική αρχή, ως προς τον τρόπο συμπεριφοράς είτε στους αγώνες είτε στις προσωπικές υποθέσεις. Η απώλεια του αυτοελέγχου σε αγώνα μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική τόσο για το μαθητή όσο και για τον αντίπαλο. Σύμφωνα με το Λάο-Τζου «ο όρος δυνατότερος αφορά περισσότερο αυτόν που νικά τον εαυτό του και λιγότερο κάποιον άλλον».

 

Αδάμαστο πνεύμα ( Baekjul Boolgool / 백절불굴 )

Ο σοβαρός μαθητής του Taekwon-Do συμπεριφέρεται σε όλες τις περιστάσεις με ταπεινότητα και ειλικρίνεια. Όταν συναντά την αδικία, αντιμετωπίζει τους φιλοπόλεμους χωρίς φόβο ή δισταγμό, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο αντίπαλος ή πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός τους.

 

  

Oι ζώνες στο Taekwondo

 

   

Άσπρο: συμβολίζει την αθωόοτητα και την άγνοια των αρχαρίων μαθητών 

   

Κίτρινο: συμβολίζει την γη στην οποία τα φυτά βγάζουν ρίζες. Στρώνονται τα θεμέλια του Taekwondo.

 

Πράσινο: συμβολίζει την ανάπτυξη των φυτών, Oι ικανότητες του μαθητή αρχίζουν να αναπτύσσονται

 

Μπλε: συμβολίζει τον ουρανό προς τον οποίο μεγαλώνει το φυτό. Ο μαθητής αρχίζει να ωριμάζει και οι ικανότητες του γίνονται ολοένα και καλύτερες.

 

Κόκκινο: συμβολίζει τον κίνδυνο προειδοποιώντας τόσο τον μαθητή να ασκεί πάντα έλεγχο στον εαυτό του και να κάνει καλή χρήση της δύναμής του, αλλά και τον αντίπαλο να προσέχει.

 

Μαύρο: το αντίθετο του άσπρου, δείχνει ωριμότητα και καλή γνώση του Taekwondo. Δείχνει επίσης την θωράκιση στο σκοτάδι και τον φόβο.

 

 

Το Taekwondo στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το Taekwondo ήρθε περίπου στο τέλος της δεκαετίας του '60, με πρωτεργάτες τον Σταμάτη Κάσση στην Αθήνα και τον Γιώργο Στυλιανίδη στην Θεσσαλονίκη, οι οποίοι γνώρισαν τα μυστικά του αθλήματος στην τότε Δυτική Γερμανία. Στην δεκαετία του '70 καλλιεργείται με ιδιωτική πρωτοβουλία. Τον Δεκέμβριο του 1979 αναγνωρίσθηκε ως επίσημο άθλημα από την Πολιτεία (Γ.Γ.Α.) και εντάχθηκε στην δύναμη του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. με μόλις 11 Σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Το 1987 το άθλημα αυτονομείται και ιδρύεται η ΕΛΟΤ (Ελληνική Ομοσπονδία Takwondo), η οποία έχει αναλάβει την περαιτέρω ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος. Η ανάπτυξη που ακολούθησε ήταν ραγδαία και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες σωματεία και χιλιάδες αθλητές ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας.

Απόρροια της αγάπης και της συστηματικής άσκησης των Ελλήνων στο Taekwondo είναι τα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες που κατέκτησαν οι αθλητές και αθλήτριές μας:

 

Το χρυσό του Μιχάλη Μουρούτσου στο Σίδνεϋ το 2000

 

 

 Τα δύο ασημένια του Αλέξανδρου Νικολαϊδη το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο

  

 

Το ασημένιο της Ελισσάβετ Μυστακίδου το 2004 στην Αθήνα

 

 και έπεται και συνέχεια!

 

Επισκεφτείτε μας

Σας περιμένουμε στο χώρο μας

  • Διεύθ: Κολοκοτρώνη 10Β, Ξάνθη, ΤΚ 67100
  • Τηλ: 25410 20836
  • Κιν.1: 697 2292 401
  • Κιν.2: 698 0721 514
  • Email: info@taekwondoxanthi.gr

Ακολουθήστε μας!

 
 
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…